Van Endert - Brans.
1ste prov. Vierzon jaarduiven.
Lommel – In Lutlommel, een deelgemeente van de gemeente met de grootste uitgestrektheid en grenzend aan Nederland en aan de provincie Antwerpen, wonen het gehuwde koppel Adriaan en Brans Carina. De schrale grond is typisch, maar het gezin is wel met vruchtbaarheid begiftigd : vijf spruiten telt deze familie. De uitgestrektheid geeft aan Lommel de mogelijkheid om dit optimaal te benutten. Er zijn hedendaagse industrieterreinen en up to date economische activiteiten. Er is ook oude industrie met de klassieke vervuiling. De magere zandgrond heeft dan ook bijgedragen tot bouwgrondstoffen. Die bouwgrondstoffen hebben we zowel in huis als op ons duivenhok. Het witzand uit deze Kempische gemeente wordt gebruikt als basis voor glas, ons vensterglas.
Geboren als kind in een landbouwersgezin, was het normaal dat ook de kleine Adriaan iets zou doen met paarden. Dit jongetje was gefascineerd door pluimen. Hij kreeg van moeder wel sierduiven, maar reisduiven dat was een brug te ver. Duivenmelkers, vier à vijf decennia terug, waren cafélopers en zuipers. Moeder wilde de kleine Adriaan goed opvoeden en langs de andere kant wilde ze hem ook alle kansen geven. De sierduiven brachten reisduiven mee en ze moesten terug gegeven worden aan de eigenaars. Zo kwam deze toekomstige duivenmelker in contact met Henry Vandeneinde, uitbater van een duivenlokaal.
Tegen de muur van de schuur mocht een hokje gebouwd worden met wat afbraakhout. Met jonge duiven van een paar oudere melkers werd het hokje bevolkt. Adriaan mocht wel de duiven tot bij Henry brengen, maar hij mocht als twaalfjarige niet in het café komen, volgens moeder.
Op de eerste wedstrijdvlucht werd het moederhart week en ze beloofde hare kwajongen dat hij een hokje mocht bouwen met nieuw hout indien hij één prijs zou maken op een wedstrijd. Met vier jonge duiven werd het vier op vier, beginnende met een eerste prijs. Moeder heeft haar belofte nagekomen en Adriaan werd duivenmelker.
Van Endert Brans
Schamprood 70
3920 Lommel
011 54 43 51

portaal
webmaster