In Herk de Stad langs de St Truidersteenweg wonen Gaston en Roza en hun elfde provinciale palm en een topjaar 2006 is de reden van dit bezoek. In het echte leven zijn zij een koppel maar op duivengebied vullen ze elkaar ook best aan tot een geheel. Roza is er voor het papierenwerk.
Gaston is zestig jaar duivenmelkers of duivenliefhebber. Bij hem thuis was vroeger boerderij en zo kwam hij in contact met duiven. In de oorlogsjaren werden de landbouwers verplicht hun akkers te verbouwen in het belang van de bezetter. Het gezin Bottu zaaide koolzaad   op hun Haspengouwse gronden in Duras. Een teelt die ook nu weer in trek is maar da, om geheel andere redenen. De rijke koolzaadolie was een geliefkoosde lekkernij voor de rondvliegende duiven in de oorlog. In de oorlog was het verboden om reisduiven te houden maar stiekem werden duiven op boerderijen gehouden.
De jongen uit die koppels die op de boerderij hun nestje bouwden ging Gaston, net na de oorlog, verkopen te St Truiden op de markt. Er zaten goede tussen en zo is hij dan zelfstandig beginnen spelen.

1ste prov. Chateauroux jaarduiven 2006
Gaston Bottu
St Truidersteenweg139
3540 Herk de Stad
013 / 55 24 02.

portaal
webmaster