Jansen Rino.
Jonge melker met toekomst.
reportage
2012 krant 1
2012 krant 2

Het is opbeurend in “Duivenland” dat ook jonge mensen, kinderen, de weg naar het duivenlokaal vinden. Vaak zijn stedenbouwkundige voorschriften een hinderpaal om vrij een duivenhok te zetten. Hier bij het gezin Jansen is men vrij kunnen starten en zijn er ook uitbreidingsmogelijkheden. De meeste volwassen duivenmelkers hebben twee problemen, te veel duiven en te weinig hokken. Met vier kweekkoppels en twaalf koppels om vanaf volgend jaar volledig weduwschap te spelen is Rino een kleine jongen, negen jaar, een heel kleine duivenmelker ook qua aantal duiven.
Hoe het begon.
Dat hij een voorliefde heeft voor duiven is iets dat in de genen zit. Meerdere kinderen op die leeftijd zijn gek van dieren, gewone dieren. Weinige zijn overtuigend genoeg opdat hun ouders een hokje bouwen of jopen indien ze zelf niet met duiven spelen.
In 2010 werd er een hokje geplaatst en duiven aangeschaft. Bij een betere duivenmelker uit een andere provincie werd een lapmand volgestoken. Mooie duiven maar net niet gezond genoeg om te presteren. Gezien hun herkomst mocht je verwachten dat die duiven gezondheid te koop hadden. De moed werd opgegeven, slecht één duifje mocht niet naar het slachtmes kijken.
Buitenlandse vrienden van opa en oma, Michel en Linda Baertsoen, wilde graag dat hun kweek hier in Belgie werd uitgetest. Gezien er bij Rino een nieuwe start werd genomen was er plaats voor een vijftig jonge duiven. Het verliep vlot ook al waren de duiven ver in de rui door een verkeerde bijlichtmethode. Ze waren te laat gespeend doch er werden geen verliezen vastgesteld. Het trainen en de opleervluchten verliepen naar wens, de wedstrijdvluchten was andere hoek. Die duiven kwamen onregelmatig en voor iemand die graag een centje gokt is dat een zware verliespost. Mooie duiven en ook lekkere en daarmee is alles gezegd. Ook dit jaar bleef er eentje zitten met een ring van elf.

Jansen Rino
Zwaluwstraat
Brasschaat
tel: 0498748245  (Tamara ) mama van Rino
kevin.jansen@telenet.be

 

 

 
 
 

 


2012